Jakt enligt Kalmarmodellen


 Nedräkningen har börjat och spänningen börjar kännas i luften. Imorgon tar jag med mig mobilen överallt ifall sambon skjuter en älg. De har beslutat sig för att jaga enligt Kalmarmodellen i år. Det innebär att alla tjurar med 0 till 4 taggar sparas. Ensamma hondjur är lovliga i två veckor och är fredade därefter. De två första veckorna är en av tvillingkalvarna lovlig därefter är alla kalvar lovliga.
Detta ska om allt går enligt planerna ge större kalvar. När korna brunstar och en fjortistjur kommer så blir han nobbad, hon vill nämligen ha en fullvuxen tjur först och främst. Hon brunstar två veckor senare och nobbar även då fjortistjuren. Till slut så går hon med på att para sig med fjortisen. Detta gör att kalven föds senare och är mindre på hösten. Detta märks inte bara i jägarens frys, en större mer vuxen kalv klarar en vinter bättre.
Tyvärr så är inte alla inne på samma linje. Grannlaget jagar som vanligt, men ser de att det går att jaga enligt dessa regler så kanske de hakar på nästa år.

Kommentarer
Postat av: Mia

Men vad smart! Den modellen har dom nog inte hört talas om här uppe...Här har ju älgjakten pågått sen första måndagen i september.

2008-10-13 @ 07:45:35
URL: http://matmia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0