HJÄÄÄÄÄÄLP!!!

Vissa dagar borde man inte stiga ur sängen. Min hjärna har tiltat hela dagen, märker att jag tittar på saker utan att förstå vad det är jag tittar på.
Mina barn har varit på sitt sämsta humör och gjort att min hjärna fungerat ÄNNU sämre.
Nu har jag utmanat ödet och bakat en tårtbotten. Den är i ugnen nu och jag hoppas att jag fått ihop ingredienserna rätt. I morgon är det kalas och jag hoppas att mkin hjärna är updaterad och i funktion tills dess.


Ni skulle bara veta hur lång tid det tog att skriva detta.....  Tack o lov att "back space"-knappen finns!!

Snö, sommardäck men ingen Opel

Antingen var tranorna sena eller så räknade de fel. Det dröjde inte sex veckor tills snön kom utan 23 dagar. Regnet har försvunnit och nu är det enbart snö som faller. Jag har varit i grannsamhället för inköp av fodrade regnbyxor till J. Det fick bli låg hastighet eftersom sommardäcken fortfarande sitter kvar på bilen.
Sambon var lite tveksam innan jag åkte men jag lugnande honom genom att förklara att jag haft körkort ganska länge. Faktiskt innan vi träffades och att jag då ofta körde bilar av typen Opel Kadett. Har man lyckats köra en Opel Kadett i snöoväder är en 850 stadig som en pråm på vägen.
Men Opeln är roligare att köra...

Ja se det snöar....


Idag har den första snön fallit, i och för sig uppblandad med regn. Men snö var det. Lite mysigt även om det inte blev något som låg kvar på marken.

Ett trist pyssel....

Efter att ha bloggat sen maj 07, tror jag det är, så har det blivit en hel del inlägg. Eftersom jag är en vän av ordning är det konstigt att jag inte lagt in dem i kategorier tidigare. Så nu blir det att sitta och sortera i efterhand. Behöver jag tala om hur gräsligt trist det är?!

En stolt mor


Sonen har kommit in i en period av tusen frågor. Frågorna handlar om allt på himmel och jord. På kvällarna ska det inte läsas vanliga berättelser utan istället faktaböcker. Det skiftar mellan två böcker och båda handlar om djur. Han suger i sig kunskap och kan numera förklara för sin mor att hjorten på tavlan i hallen är en kronhjort.
Han vet att man kan se på den gula fläcken om det är en snok eller en huggorm. Att putsarfiskarna gör rent hajens tänder utan att bli uppätna och att krokodilmamman kan bära sina ungar i munnen trots att hon har en massa vassa tänder.
Hans naturintresserade mammas hjärta sväller av moderskärlek och stolthet. Nästa bok vi ska köpa blir en bok om träd. Jag kan namnet på de flesta blommorna men är totalt värdelös på träd så det tänkte jag att vi skulle lära oss lite bättre.

Anmäld och klar

Så har jag varit på arbetsförmedlingen och skrivit in mig. Den mesta tiden satt jag vid en terminal och skrev in mina uppgifter. Sen fick jag lite papper och allt var klart. 
Men jag har ju jobb, i november är 60 timmar inbokade och lika många i december. Mer lär det bli så jag är inte så orolig.
Nu ska jag äta lite innan jag ska jobba några timmar. Det är bara mellan 16 och 20, känns lite futtigt men det är ju något. Och nu får jag ju lön som undersköterska också! Fatta vilka summor jag kommer håva in nu!!!!

Slitjobb

Intressant tapet va?! Ikväll har jag jobbat mig ner till 70-talet. Säga vad man vill om orange blommig tapet men den här var värre! Nu ska jag tvätta av mig, spola dammet ur näsan och slänga mig i bingen. Klockan är snart 23:00, och jag har rivit tapeter i nästan två timmar. Tiden går fort när man har roligt...

Är det radioantenner, en satelit eller en ......lampa?!


Jag fick reklam från Miltons idag och den här takkronan var med. Måste säga att det är nog en av de fulaste lampor jag någonsin skådat. Det ser ut som radioantenner som är instuckna i en boll......eller en satelit. Passande nog så heter den MIR...
Men om det är så att du har helt annorlunda smak så går den att få för det facila priset 1199 kronor.

God morgon alla bloggare!!


Så var det måndag igen. Min första arbetslösa vecka på ett bra tag. I morgon ska jag till arbetsförmedlingen och anmäla mig. Mest för at jag ska få mina papper till a-kassan. Jobb har jag, de ringer regelbundet och bokar in mig. Men går det att stämpla upp lite vore det bra. Det är så länge sedan jag stämplade så jag har ingen aning om hur många dagar jag har kvar. Alla nya regler förvirrar också, men jag får kanske så mycket arbete att jag inte behöver fundera på det där med stämpling.
Ute är det november grått fast det bara är oktober. Men det verkar bli uppehåll i dag i alla fall. Nu vill barnen ha frukost innan det bär av några timmar till dagis. De har 15- timmars garantin nu när jag är arbetslös. Måndag, onsdag och torsdag ska de gå. Men jobbar jag mycket en vecka så får de vara hemma med mig när jag är ledig.

Festmåltid

Idag har vi intagit en riktig festmåltid. Sambons absoluta favoriträtt stog på menyn. Stekt fläsk och löksås. Jag tror att oavsett hur mycket fläsk jag steker så blir det inget över. Vi äter som om vi aldrig sett mat förut och barnen är minst lika förtjusta i det.
Nackdelen är dock att halva köket behöver saneras efteråt. Idag var det särskilt skvättigt fläsk, ett tag var jag på väg att hämta sonens skyddsglasögon. Men det är så gott att det är värt lite extra torkande och ett och annat brännmärke!

Nytt kök

Vi ska göra om i vårt kök. Det blir inte en stor makeover utan budgetvarianten. I morgon lämnas köksluckorna in för lackering. Vitt istället för den hemska blå färgen som är nu.

Kaklet ska bli i olika nyanser av grå och gråbrun. Golvet som nu är ett väldigt slitet ljust laminatgolv ska bli rutigt i mörkgrått och vitbeige. Äntligen ska jag få mitt rutiga golv!!
Väggarna får antagligen en beige nyans, det har vi inte bestämt ännu.

Här var det tidigare en dörröppning men den satte vi igen när tv-rummet gjordes om. Det finns inga arbetsbänkar i köket så vi sätter en bänkskiva här. Under ska det vara ett par skåp i kanterna, då blir det extra sittplatser om det skulle behövas.
Nu gäller det att ligga i så det blir färdigt till jul!


Sova en extra timme? Jo, pyttsan...

Så vred man tillbaka klockan och fick sova en timme extra. Tillåt mig att skratta! HAHAHAHAHA! Säger man så har man ingen aning om vad småbarn innebär. Småbarn bryr sig inte ett jota om ifall det är vinter, sommar eller måntid. När ett barn vaknar stiger det upp och ger sig inte förrän en förälder också är uppe.
Så det här kommer att bli en låååång dag....

Godnattstund


Godnattstund har det varit för mina barn. De är inga kvällsmänniskor så jag åkte hem med barnen och sambon är kvar hos sin bror. Store killen var extra trött ikväll efter att ha varit på barnkalas tillsammans med 14 andra barn. Så nu sover de som små stockar och jag sitter i min ensamhet med datorn och tvn. Men det är ganska skönt, inte ofta man är ensam nuförtiden.
Imorgon är det dags för ännu ett kalas. Men då blir det inte så många barn och jag och lillebror ska vara med. En kompis till mig ska ha kalaset och jag lovade att ställa upp som extrahjälp.
Ute har det börjat blåsa och löven virvlar omkring i skenet från gatlyktorna. En riktig höstkväll med andra ord. Skönt att sitta inne i värmen och veta att jag inte behöver gå ut.

Lördag igen...

Vi hittade paket till lille M. En liten tunna med 700 bitar lego för det ovanligt låga priset 279 kronor. Det brukar vara BETYDLIGT dyrare annars. En film om Saltkråkan blev det också. Hans äldre bror kunde inte förstå varför han inte fick provleka med legot när vi kom hem.
Nu ska vi till sambons bror med sambo på lite god mat. Smördegsinbakad älgfilé med gorgonzola. Mmmmmm....
Ha en trevlig kväll go vänner!!


Presentjakt

Yngste sonen fyller tre år nästa söndag. Så nu ska han till farmor och farfar och jag , sambon och storebror ska försöka hitta present. Vet ärligt talat inte riktigt vad det ska bli. Han behöver en sänglampa, men vill nog ha en leksak också. Han älskar bebisar, men det tänker jag inte skaffa någon mer. Men en docka ska farmor ge honom så vi kan kanske köpa en liten vagn att köra den i.
Nåväl, vi får se vad vi hittar. Han har många bilar och traktorer så det tänker jag inte köpa i alla fall....


Idag firar vi...


Idag hissas flaggan för att fira FN-dagen. Men inte bara av den anledningen. Lisen fyller år så därför hurrar vi lite för henne också! Grattis Lisen!!!
Har ni börjat med förberedelserna inför julen ännu? Det är bara två månader kvar nu och tiden går.....

Gonatt gott folk

Det tar på krafterna att bli undersköterska. Nu ska jag lägga mig i sängen och läsa. Har jag tur så inser barnen att vi är lediga i morgon och sover lite längre.

Examen

Nu kan jag titulera mig undersköterska!! Intyget fick vi idag och betygen kommer nästa vecka.

Sista dagen!!!

Så har den kommit. Sista dagen på min utbildning! Idag är det föreläsning på morgonen och redovisning av ett grupparbete. Jodå, de hann med att klämma in ett sista veckan. Hela klassen ska äta lunch på den lokala kinarestaurangen klockan halv 12. Sen är det lite dötit till klockan 4 då det är avslutningsfika och presentutdelning. Till lärarna alltså och Kjell, vår klippa som har fixat papper till CSN åt oss.
Så mina vänner nu ska jag väcka barnen lite försiktigt, de ska till dagis redan klockan 7 idag.

Desperat hemmafru....



Så här gör jag ALLTID när jag är hemma...



Ha middagen färdig.
Planera ingredienserna redan kvällen före så att du är säker på att rätten blir lyckad och att allt blir klart i tid tills din man kommer hem.

Fräscha upp dig.
Vila i 15 minuter så att du ser fräsch ut när du tar emot din man. Förbättra din make-up och sätt upp håret med ett band.

Städa undan i huset.
Ta en sista runda genom rummen och plocka undan skolböcker, leksaker och papper. Torka av borden med en trasa.

Tänd en brasa i öppna spisen.
När det är kallt under vintermånaderna bör du tända en brasa, som din make kan koppla av framför.

Eliminera alla oljud.
Vid din mans hemkomst ska tvättmaskinen och dammsugaren vara avstängda. Säg till era barn att hålla sig tysta och lugna.

Ha ett vänligt bemötande.
Ge din man ett stort leende och visa att du är glad att se honom. Låt honom prata innan du gör det, för det han har att säga är viktigare.

Låt kvällen bli hans.
Klaga inte om han kommer hem sent eller äter middag på restaurang utan dig. Försök i stället förstå vilket pressat tidsschema han har.

Skapa en lugn atmosfär.
Se till så att ert hem blir en bra plats för avkoppling, så att din man får en chans att återhämta sig fysiskt och psykiskt.

Gör det bekvämt.
Låt honom sjunka ner i en skön fåtölj eller lägga sig i sovrummet. Ha en kall eller varm drink redo, rätta till hans kudde och erbjud dig att ta av honom skorna. Prata med en mjuk och behaglig röst.

Var inte frågvis.
Ställ inga frågor om vad han har gjort under dagen. Kom ihåg att han är husets herre och alltid gör sitt bästa för att vara rättvis och ärlig. Du har inte rätt att ifrågasätta honom.

Lediga idag!!



Idag är jag och barnen lediga. Vi har tagit det väldigt lugnt nu på morgonen. J vaknade som vanligt tidigt och ville se "Stora Maskiner". Jag låg en stund till innan jag gjorde mammagröt (mannagrynsgröt) till honom och polentagröt till mig. Ljuvligt att äta frukost och läsa morgontidningen utan att behöva kika på klockan hela tiden.
M sov till halv 9 och vi myste till Bompa en stund innan han åt frukost.
Han leker fortfarende i sin pyjamas, han ska ha den hela dagen har han sagt! I alla fall tills vi går ut säger hans kära mor...
Nu ska jag ta en mugg kaffe och bara må väl. En sån lyx att inte behöva bry sig omklockan en jota!

Bättre mat istället för vårdnadsbidrag!

Tittar på matakuten och blir skogstokig. Vad är det för skräp barnen får?! Mina pojkar har jättebra mat på sin förskola. Där lagas riktig mat, inga pulversoppor eller konstiga panerade läbbigheter. Men det är nu det...
När ombyggnaden i äldreboendet blir klart blir även det nya storköket klart. Då försvinner den underbara kokerskan på förskolan och storköksmaten ska skickas dit istället.
Mina barn äter alltid bra men jag undrar hur det går sedan. Och VILL jag att de ska äta maten?!
Istället för att införa ett vårdnadsbidrag som gynnar några få vore det bättre att pengarna gick till bättre mat i skola och omsorg!
Så, nu har jag gapat av mig lite.....men jag är fortfarande lite skogstokig!

Vår Bardavärld



I skogen bakom vårt hus har vi vår egen Bardaport. Men i vår Bardavärld finns inga orcher eller monster. Men kanske en och annan liten tomte. Jag tänkte jag skulle gå på skattjakt med barnen. Då ska jag gömma lite saker och så ska de få ett uppdrag av spelledaren= mig. Men jag följer med dem, annars virrar de nog bort sig totalt!

Det här med bloggande...

Har funderat lite på det här med bloggandet. varför skriver vi nlägg efter inlägg i våra bloggar?
Jag började skriva eftersom jag helt enkelt gillar att skriva. Dessutom har jag mycket åsikter som jag gärna vill pracka på andra. ;-)
Men det här med en offentlig dagbok. Är det inte faschinerande att vanliga händelser kan intressera andra så mycket?
När jag först började fundera på det här med bloggandet tyckte jag att det var ganska självupptaget. Jag förväntar mig att andra ska tycka att min person är så intressant att jag måste skriva om den varje dag.
Jag skriver om sjuka barn, trädkojor och skolarbete. Och det vill andra läsa!
En förklaring kan vara att man börjar läsa lite i en blogg. De vardagliga händelserna och bilderna på dessa gör att man får en relation till bloggaren.
Man känner att man börjar lära känna varandra och helt plötsligt är de vardagliga händelserna jätteintressanta.
Så jag fortsätter att skriva om mitt liv och mitt levande ett tag till...


När mörkret faller

I helgen såg vi filmen "När mörkret faller". Filmen handlar om hedersmord, kvinnomisshandel och vittnestrakasserier. Filmen är bitvis väldigt obehaglig eftersom våldet är så nära. Det är inte actionvåldet i "Die hard", utan ett våld som förekommer i vårt samhälle. Jag själv, grannen eller kollegan kan vara den som utsätts för våldet eller den som utsätter någon för det.
Det är tre fristående berättelser i filmen med våld som den gemensamma nämnaren. Den är sevärd och jag gillade den. Men slutet är lite väl bra, i verkligheten löser sig inte allt så enkelt.

Svordomar på toa

Sambon och äldste sonen körde ved. Då vällte skottkärran och sambon sa ett och annat laddat ord. Då sa sonen:
- Såna ord får man bara säga när man är ensam på toaletten!

Kattyoga

 Som katt gäller det att hålla sig i form. För att lyckas med att fånga de snabba fåglarna måste man vara snabb och smidig. Ett sätt är att utöva yoga. Kasper kombinerar gärna denna yoga med sömn, total avslapning alltså...

Fågelservering

 Trädkojan är inte bara en lekplats för barnen. Den är perfekt att ha som matplats till fåglarna. Det är någorlunda tätt ovanför så det kommer inte i en massa regn i fågelmaten. Fåglarna är lite mer skyddade mot rovfåglar även om vår mördarkatt gärna smyger på dem.
 Det är inte bara fåglarna som uppskattar matplatsen. Två ekorrar brukar vimsa runt där och kolla om de kan få tag i något gott. Tror jag ska strö ut lite frön på marken till dem.
Den mest orädda av fåglarna är talltitan eller om det är en entita... De brukar vänta bara någon meter från mig när jag fyller på maten.  Lite kul att de är så nära inpå och tittar nyfiket på vad jag gör. Har ni något matningstips? Kanske något som jag och barnen kan fixa ihop till dem.

Bygglust gav trädkoja

 För ett tag sedan drabbades sambon av hysterisk bygglust. Resultatet blev den här trädkojan. Vi har några stora tallar som är perfekte att sätta en koja i.
Han har använt en tompall som han delat och sågat ut ett hål lagom för att passa runt tallen. Sen har han satt ihop den med reglar undertill. För säkerhets skull stagade han upp den också. Sen blev det väggar och golvet fixades så det blev jämnt. Kan tillägga att det inte är en enda spik islagen i trädet!!

En klämma på flykt

Jag har en toppentvättmaskin, en Miele som fanns i huset när vi köpte det. Den tvättar jättebra MEN det är en slang som envisas med att lossna hela tiden. Det är slangen som leder till tvättmedelsfacket som lossnar. Innan har sambon lyckets få dit den även om det är trångt och bökigt. Men nu har klämman ramlat bort och katastrofen är ett faktum. Eller egentligen inte direkt katastrof. Det går att tvätta, men en del vatten rinner bredvid och ut på golvet.
Naturligtvis händer detta när yngste sonen har kissat på en massa lakan och tvätthögarna är enorma.
Ett förtydligande angående kissandet. Han ställer sig inte och revirmärker eller något sådant. Utan det är små och stora olyckor som händer nattetid när små pojkar ska sluta med blöja. Så nu har inte bara yngste sonen madrasskydd från IKEA i sängen utan även hans föräldrar.
Men lakanen hamnar i tvättstugan bredvid den läckande maskinen.

Barda


Fredagskvällar är spänningskvällar här hemma. Då tittar hela familjen på Barda, barnen är lite rädda men gillar ändå serien. Programidén är ett rollspel om landet Barda där onda och goda krafter kämpar. Varje vecka får två barn en ny identitet, t.ex. riddare eller magiker och får stiga in i Barda. De får ett uppdrag av spelledaren och inne i Barda får de kämpa mot häxor, orcher och annat otyg. Första säsongen var det inte så bra handling och effekterna lämnade mycket att önska. Men kvaliten har ökat och nu är vi vuxna minst lika förtjusta i serien som barnen. Är ni nyfikna och vill läsa mer klicka här.

Operera brösten mindre? Ta en mugg kaffe istället...

 Idag läste jag i tidningen att man kan få mindre bröst om man dricker mycket kaffe, tre muggar om dagen skulle det vara. Är det mycket? Om nu tre muggar kaffe om dagen är mycket och kan ge mindre bröst. VARFÖR HAR JAG DÅ E-KUPA ???

Nu har jag kollat på...

 min favoritkock per Morberg. Han är Melkers raka motsats och en tv-kock helt i min stil. Förutom att han är en jäkel på att laga mat är hans kommentarer vid spisen helt sanslösa. Herr Morberg är en man som säger vad som faller honom in...
Ikväll lagade han isterband och stuvad potatis. Mums... Som sann smålänning är det en favoriträtt.
En annan stoooor fördel med att titta på Per när han lagar mat är att han inte säger "härlig" i var och varannan mening. Ett adjektiv som de flesta tv-kockar annars är helt upphakade på...

Rent och utelåsta barn


Huset är skinande rent och barnen är utelåsta. Nä, skojar bara. Men det skulle nog vara rent lite längre om inte de små tömde sina sandfyllda fickor överallt. Äldste sonen kryper omkring som en enorm mullvad i sanden när han är i lekparken. Så när man tar av honom byxorna på kvällen rinner den ut strida strömmar över golvet. Har man tur så har han inte hunnit sitta i soffan eller legat i vår säng innan...
Men det är smällar man får ta när man har små buspojkar!

Städning och sortering

Tycker inte att det var länge sedan jag städade men likförbaskat börjar mitt hem bli en sanitär olägenhet. Så det är bara att kavla upp armarna och börja städa. Satsar på en riktig storstädning nu efter magsjuka och förkylningar. När J kommer hem skickar jag ut honom med barnen så kan jag dammsuga och torka golv utan barn som släpar fram leksaker.
Min tvättstuga har blivit en prylkarantän. Det börjar med att jag lägger en sak där. Någonting som jag ska ta hand om "senare". Det kan vara kläder som ska till förrådet eller någon sak som jag inte riktigt vet vart den ska.
Det räcker som sagt med EN sak, sen släpper alla spärrar. Helt plötsligt är "senare högen" enorm! Denna hög är alltid störst när tvätthögen och strykhögen är som störst. Som om högarna lever i en sorts symbios och växer i samma takt.
Så ikväll måste jag inte bara tvätta, jag måste även stryka och börja kolla vad som finns i "senare högen".

Äntligen, som han sa Fylking!


Min sista inlämningsuppgift är färdigskriven och utskriven! Nu är det bara en och en halv vecka kvar sen är jag färdig UNDERSKÖTERSKA!!  Även om jag inte har något jobb så känns det skönt att vara klar. Alla börjar bli lite irriterade på varandra i klassen så vi är nog mentalt redan på väg bort från varandra.
De har ringt in mig lite och jag hoppas att det blir mer arbete här på det lokala äldreboendet. Vore så skönt att kunna få jobba på hemmaplan.

Snoppmail i mängd

Med tanke på hur mycket skräpmail jag får om penisförstoring måste det vara big buisness. Man kan undra om efterfrågan är lika stor som man kan tro. Och vad det ska vara till... Är man mer man om man är välhängd?
Inte tusan avgörs manligheten av hur många centimeter det finns innanför byxorna. Men det är väl något som sitter i generna, vi kvinnor oroar oss över bröststorleken och männen över snopplängden.


Ja, där satt den!!

Sambon sköt en kviga (älg, inte den tama varianten) så nu har vi snart omkring 30 kilo älgkött i frysen! Jag är helt lyrisk och ser fram mot älgstek, ryggbiff, goda älggrytor och biffar. För att inte tala om hur mycket pengar vi sparar.
Nu måste jag frosta av frysen här uppe också, men det blir ett kärt besvär!

Trojaner, virus och Matrix

Nu har jag gjort en ny virussökning och inget skumt hittades. Antingen har mina små datafixare i burken dödat trojanen eller så föll den ner och självdog. Något frusterande att inte fatta mer av denna teknik, känner mig aningen lost när något sådant här händer.
Men för att förstå liiiite gjorde jag mig en jämförelse med min älskade film Matrix.
Matrix är ju den skapade världen som maskinerna gjort. Där kopplas människorna upp och tror att det är den riktiga världen. När Neo och hans vänner kopplar upp sig i Matrix utan att vara styrda av en maskin så kan man se dem som virus eller trojaner i ett dataprogram.
Se där och genast blev allting glasklart!

Trojan i min dator!!

 Jaha, hur gör jag nu? Fick upp ett meddelande om att det finns en trojan i datorn. Det gick nte att ta bort den och när jag gjorde en virussökning blev resultatet att något är satt i karantän. Vad då för något?! Varför kan jag inte ta bort den?
Jag ska inte använda min inter-netbank i alla fall. Först ska jag ringa min vän it-chefen och åka till honom på trojanavlivning!

Ashes to ashes


Nu börjar snart min favoritserie "Ashes to ashes" på SVT1. Intrigen är lite knepig att beskriva men jag ska försöka. Kriminalinspektören Alex Drake blir skjuten och vaknar upp på 80-talet. Där blir hon kollega med krimaren Gene Hunt. Vill ni läsa mer och kanske få lite klarhet klicka här.
Nu ska jag kolla!

Jakt enligt Kalmarmodellen


 Nedräkningen har börjat och spänningen börjar kännas i luften. Imorgon tar jag med mig mobilen överallt ifall sambon skjuter en älg. De har beslutat sig för att jaga enligt Kalmarmodellen i år. Det innebär att alla tjurar med 0 till 4 taggar sparas. Ensamma hondjur är lovliga i två veckor och är fredade därefter. De två första veckorna är en av tvillingkalvarna lovlig därefter är alla kalvar lovliga.
Detta ska om allt går enligt planerna ge större kalvar. När korna brunstar och en fjortistjur kommer så blir han nobbad, hon vill nämligen ha en fullvuxen tjur först och främst. Hon brunstar två veckor senare och nobbar även då fjortistjuren. Till slut så går hon med på att para sig med fjortisen. Detta gör att kalven föds senare och är mindre på hösten. Detta märks inte bara i jägarens frys, en större mer vuxen kalv klarar en vinter bättre.
Tyvärr så är inte alla inne på samma linje. Grannlaget jagar som vanligt, men ser de att det går att jaga enligt dessa regler så kanske de hakar på nästa år.

Älgjaktsförberedelse

I köket har vi en kyl/frys och i tvättstugan står en frys. Den i tvättstugan var i stort behov av avfrostning, isen växer i samma takt som den smälter i Antarktis. Så idag har jag lånat en kylväska av min kompis A och plockat ihop mina för att flytta ut allting. Det blev en hel del och en hel del som jag inte visste att jag hade.
Det är ännu en fördel med att frosta av, man får veta vad som döljer sig längst in.
På måndag drar älgjakten igång och har vi tur så blir det en och annan stek som hamnar i frysen!

Nosferatu

 Jag är en stor älskare av vampyrfilmer. Ikväll  är det vampyrtema på svt2 och filmen "Nosferatu" med Klaus Kinski visas. Det är en väldigt svart version av Bram Stokers Dracula. Greven är en sorgsen varelse och inte alls lika stilig som i den nyare filmen med Gary Oldman. Jag är väldigt förtjust i båda men sambon ställer sig väldigt tveksam till Klaus Kinski så det blir nog "Bram Stokers Dracula" som börjar efter som jag får se.

One of the boys


Hon är lite som jag, Gretchen. Vi kanske inte uppför oss som dameroch vi har en lite gapig attityd men vi vill bli behandlade som drottningar ibland...

I tusen bitar

Jag råkade krossa kaffekannan till vår bryggare innan idag. Jag såg i slow-motion hur den föll och krossades i tusen bitar. Nya kannor går aldrig att få tag i så det blev en helt ny bryggare istället. Vi hade tur, sambons bror var i Växjö och kunde inhandla en Braun på Media Markt. Men jag blev 400:- fattigare.

Ett kort besök i dödskuggans dal...

Jag har varit magsjuk!! Fy tusan säger jag bara. Det finns de som går igenom invecklade ritualer för att bli "detoxade". Det fixade jag på ett dygn. Jag vill inte rekommendera metoden, den var både smärtsam och slitsam. Men fanns det gifter i min kropp är de garanterat borta nu!
Jag är fortfarande lite skakis och inte helt överens med min mage. Sambon har satt på kaffe och jag tror jag att jag ska ta en slurk. Ont ska med ont bekämpas!!

Nobelpriset i litteratur 2008

Det blev en fransman i år, Jean-Marie Le Clezio är årets nobelpristagare. Och nej, jag har nte hört talas om honom. Men får jag tid ska jag kanske provläsa och se vad jag tycker.
Som så många andra hoppas jag var år att Joyce Carol Oats är namnet som tillkännages klockan 13:00. Men inte i år heller...
Om du känner dig hågad att plöja igenom alla nobelpristagarnas alster har jag en förteckning över pristagarna här.

Jag är TRÖTT!!

 Nu börjar det verkligen märkas att jag varit vaken i natt. Ögonen går nästan i kors och hjärnan börjar sakteliga koppla ner. Vill SOOOVVVAAAA!!
                                                                                                                                                                     
                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                            

Magsjuka!

 Yngste sonen M blev magsjuk inatt. Halv 1 kräktes han över mina fötter och halva hallen. Han kom in till oss och jag anade vad som var på gång men hann inte riktigt hela vägen till toan.
Sambon la sig i extrasängen i gillestugan och jag la M i hans säng. Det blev inte mycket sovit, den lille stackaren kräktes hela natten med jämna mellanrum.
Men nu är han piggare igen, han har druckit vatten och lite mjölk som han fått behålla. Hoppas nu bara att vi andra slipper eländet! Storebror är hemma med oss och de får vara hemma resten av veckan för säkerhets skull.

Snö om sex veckor?

 Idag har det flugit flera hundra tranor över vårt hus. Hörde på skolan att det enligt gammal folktro ska snöa sex veckor efter det att tranorna passerat. Jag har för säkerhets skull  skrivit upp daumet. Ska bli spännande att se!

Bokutmaning

jag hittade den här utmaningen hos Mia och hakade på. Det är mina läsvanor som det handlar om. Nu är det visserligen mycket kurslitteratur som jag läser men lite annat hinner jag med också.


Vilken bok läste du senast?

Den senaste jag läste ut var "Vindens skugga" av Carlos Ruis Safón. Nu håller jag på att läsa Elsie Johansssons
"Sin ensamma kropp".

Är det övervägande kvinnliga eller manliga författare i din bokhylla?
Även om jag har nästan alla Moa Martinssons böcker så är det nog ungefär fifty fity.

När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar eller
tänker du "nu har jag en fjärdedel kvar", "en tredjedel", "hurra
bara hälften kvar"?

Är det en bok som är riktigt bra så är det snarare med sorg jag märker att sidorna som är kvar krymper.

Hur väljer du böcker du vill läsa?
Jag läser svärmors bokklubbstidningar och sticker till bibblan och lånar.

När blir en bok för lång?
När den är trååååkig...

Läser du lika gärna på engelska som på svenska?
Spelar ingen roll, men det kan ta lite tid att återuppväcka den slumrande engelskan.

Vilken bok blev du senast berörd av?
Vibeke Olsens "Molnfri bombnatt". Blir lika berörd varje gång jag läser den och det är ett antal gånger vid det här laget.

Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig?
Jag ger den några försök, men sen slopar jag den. Utan dåligt samvete!

Vilken bok lämnade du senast?
Kommer inte ihåg. Tråkiga böcker raderas antagligen från min hjärna.

Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla/lånar du ofta?
Historiska romaner.

Rekommendera fem författare!
Moa Martinsson, Joyce Carol Oats, Ken Follet, Vibeke Olsen och Douglas Adams

Så, det var mina svar och jag skickar vidare till den som känner sig hågad!

100% kycklingfilé? Nä, bara 87%...

Jag brukar köpa Kronfågelns kycklingsfiléer. I min enfald trodde jag att det var filéer jag köpte, bara filéer. Men vad jag bedrog mig! Det visar sig vid närmare granskning att det bara är 87% filéer. I kycklingen är det också vatten, salt, druvsocker, antioxidationsmedel (E331) och konserveringsmedel (E626).
Hur lurad känner man sig nu?! När jag stod där innan idag och lagade kyckling och pasta tänkte jag att det var lika bra att kolla in tagliatellen också. Vem vet vad som döljer sig i den...
Ok, durumvete stod det. Ja det är ju nyttigt... Sen finns det tydligen inget mer för innehållet tog slut efter mjölet. Jag har bakat en och annan limpa i mitt liv och även om jag aldrig gjort pasta så vet jag att det krävs lite mer än bara mjöl. Men icke att det gick att hitta. Nu började jag surna till. Inte nog med att jag hade köpt 87% kyckling, nu fick jag inte veta vad pastan innehåller.
Alltså kollade jag in Kungsörnens hemsida för att hitta svar. Nope, nada och inget. Så nu har jag mailat dem och frågat varför man inte får veta inehållet. Väntar spänt på svaret.
Tror banne mig att jag ska bli matens Sverker!!!

Matakuten

På tv4 har det börjat en ny serie som heter Matakuten. Bert Karlsson ska med tre kockar , Melker Andersson, Carola Magnusson och Paul Svensson undersöka skolmaten och försöka göra den bättre. Lite som Jamie Oliver gjorde i Storbrittanien.
De ska försöka få in mer råvaror istället för frusen färdigmat och ändå hålla budgeten. Inte en lätt uppgift men nödvändig. En undersökning visade att kattmat var nyttigare än skolmaten....

Foto: TV4 Min nya idol är Carola Magnussson! Hon vill att maten ska vare närproducerad och ekologisk. Inga konstiga tillsatser utan så naturlig som möjligt. GI för Carola står för Goda Ingredienser.
Vi försöker laga vår mat så här hemma, men har lång väg kvar. Men vi har bytt ut margarinet mot smör eller flytande smör/rapsolja. Jag har gjort sylt, saft och äppelmos själv. nu ska jag bara få ändan ur vagnen och göra lite fonder också. Bara att frysa ner när de är klara, men de ska bli gjorda också...
Men Carola kanske kan ge mig lite inspiration. Vill ni läsa mer om henne klicka här.
Jag ska ta en sväng till bibblan också och se om jag hittar hennes bok "Ekokök". Där kanske jag hittar några bra fondrecept!

Nostalgi

   
CD Samlingar, 40-årsskivan 
Min kära syster har skickat den här skivan med anledning av min födelsedag härom veckan. En riktig nostalgitripp med bl.a. Lustans Lakejer, Orup, Magnum Bonum och Docent Död. Med på CDn finns också Bang en boomerang med Noice! En version som jag har missat helt och hållet. Så när jag åkte in till grannsamhället för lite shopping ikväll spelade jag högt och sjöng ännu högre. Mina barn var hemma hos sin far, vilket nog var tur för dem...

En stackarsramsa till!

Jag har hittat en stackarsramsa till av Allan Edwall! Vill du läsa mer så hitar du dem här.


Den dumme lille Manne
han skulle koka palt
han sa till Mannes granne
att hela släkten svalt.
"Du stackars barn som kokar palt
nu har vi paltar överallt"
sa mor till lille Manne
som skulle koka palt

Sliter mig från spelen

Nu har jag spelat på en sida med gratisspel så ögonen blöder. Jag har en viss benägenhet att fastna aldeles för lämge när jag hittar ett kul spel. Men nu är det godnatt i alla fall. Natti natti...

Marilyns brorsa?

  
 
Markus Fagervall och Marilyn Manson, de är så lika att de kunde vara bröder...



Regntunga skyar

       

För bara en liten stund sen sken solen men nu börjar molnen omsluta vårt lilla samhälle. Tack o lov så verkar det som om vi slipper ovädret som ska dra in i natt. Jag blir alltid så nojig när de börjar prata stormbyar och klasserade varningar. Jag fyller badkaret med vatten och ställer vattenflaskor i kylen. Förra året köpte jag t.o.m. ett  litet stormkök, bara för säkerhet skull. Med tanke på att vi bara var strömlösa tio timmar efter Gudrun så är nog min oro en aningen överdriven...

Tvättstugepass

 Nu har jag tillbringat en bra stund i tvättstugan. Det var  inte så mycket som behövde tvättas, men desto mer som behövde möta ett strykjärn eller en mangel. Det är inte min mangel som syns på bilden! Även om min har ett antal år på nacken så är den inte fullt så gammal.
Så nu har jag varit huslig samtidigt som jag lyssnat på P1 och låtit tankarna flyga lite.

Kanelbullar

                                              
Idag är det kanelbullens dag! Om ni nu lyckats missa det, i varje reklamblad man fått har det stått med stora bokstäver... För vår del får det bli köpta bullar, jag hade tänkt baka men huvudet är fullt med vadd. Tyvärr så jobbar svärmor så där kan man inte heller få snika till sig lite nybakade varma bullar.
Vad har ni till bullarna? Kaffe, saft, te eller mjölk? Är det nybakade varma bullar så är kall mjölk det godaste att dricka till tycker jag. Min mosters man har något väldigt ovanligt till sina bullar. Han skär en tjock skiva Norrboda Medvurst och lägger på bullen. Sen äter han bulle och prickig korv! Så man kan lugnt säga att smaken är delad...

Förkyld fredag

           

Fredagen har kommit och helgen ligger öppen. För min del blir det inga större äventyr, förkylningen vägrar ge sig. Just nu hoppas jag att de får tag på en vikarie så jag slipper jobba, de skulle ringa om det körde ihop sig. Inget telefonsamtal ännu... *hoppas hoppas*

Och då sa han NEJ!!!!

 Ungefär så här glad var yngste sonen när det var dags för enskild fotografering. Så, nej det blev inget med det. Tyvärr hade de inte samma fotograf i år som förra året. Den här killen var inte lika bra med barnen så det var mer än min kille som vägrade. Men han var med på gruppfotot i alla fall. Äldste sonen skötte sig utmärkt så vi får nöja oss med ett enskilt foto.

Små modeller

Idag är det en fotograf på dagis för att föreviga de små telningarna. Det är inte ett yrke jag avundas. Att få en småsur treåring att visa sin bästa sida är ingen barn(!)lek precis. Förra året var det kanonfina kort på pojkarna och jag hoppas verkligen att han lyckas i år också.

Med ett snurrigt huvud i skolan

Med snurrigt huvud begav jag mig till skolan idag. Organisation och Ledarskap stod på schemat. Låter hysteriskt roligt va? Med hjälp av Alvedon klarade jag mig hyfsat bra. Sista timmen var det....just det, GRUPPARBETE! Det var tid satt till arbetet sista timmen idag och förmiddagen i morgon. Så om vi blev färdiga idag så skulle morgondagen vara ledig. Snacka om att vi blev sporrade!
Vi skulle göra en broschyr om hur handledare ska jobba med praktikanter. Antingen hade vi ett otroligt flyt eller så har vi missat något, men vi blev färdiga innan lektionen var slut idag. Så i morgon kan jag vara hemma!!
Skönt! Dels pga förkylningen dels för att jag får lite extra tid att göra inlämningsuppgifterna.
Jag tänker nämligen lämna barnen på dagis ändå. Hemsk jag är va?

Top Model

                 
Jag brukar kolla på Top Model och ikväll var det final. Till min stora glädje vann min favorit, Whitney. Hon kallades "mullig modell" men det är inte riktigt rätt benämning. Jo, om man ställer henne bredvid de andra magra modellerna ser hon mullig ut. Men hon är normalbyggd och har inte ett kilos övervikt. Dessutom är hon makalöst snygg!

Trött, frusen och snuvig

Jag har åkt på barnens förkylning jag också. Jag är trött och frusen. Min hjärna känns lika svullen som mannen på bilden och skallen lika liten som hans byxor. Ikväll ska jag till min kompis frisören för att klippa mig och bleka det lilla som blir kvar. Jag brukar alltid bli trött hos frissan, det är så sövande när de fixar med håret. Med tanke på hur jag mår så lär jag nog somna i stolen kväll...

Vår LOVE-helg

Vill ni veta lite om vår LOVE-helg i Helsingborg?
Jag skriver oavsett om ni vill eller inte...

Barnen lämnades hos farmor och farfar vid klockan nio och vår barnfria helg tog sin början. Eftersom jag är en något förvirrad person bitvis hade jag för mig att vi kunde checka in klockan 12. Det kunde vi inte. Klockan 3 var rummet vårt så det blev en tur på stan istället. Nu gjorde inte det något, solen sken och det var jätteskönt ute. Vi klättrade upp för en massa trappor och kom till Kärnan, ett högt torn. Tornet var vi inte uppe i, det räckte med trapporna vi redan gått i. Men det fanns en fin park som vi strosade runt i en stund.

Snart började hungern göra sig påmind och vi hittade ett hak som hette just Haket. Där åt vi grekisk middag med mängder av vitlök. Jättegott, som Mat-Tina säger!

Klockan började närma sig tre så vi gick tillbaka till hotellet och fick efter en stund vårt rum. Eller juniorsvit, om man ska vara noga.


Så här såg det ut när vi boat in oss lite. I den delen ni inte ser fanns en liten soffa, ett bord, en TV och en balkongdörr som ledde ut till en gemensam balkong. Rummet stämde inte riktigt med det vi sett på hemsidan men var ändå helt ok.

Efter skumbad tog vi på oss morgonrockarna som låg på sängen och började smaka av godsakerna på bordet. Det fanns uppskuren frukt och några bitar belgisk choklad plus en flaska champagne. Jag är ingen älskare av bubbel men då har jag inte smakat den här innan. Supergod! Såg att den kostade 569: - i broschyren om roomservice...



Sambon han somnade efter festandet och jag låg i soffan och njöt av lugnet. På kvällen gjorde vi oss lite extra snygga och begav oss ut i jakt på mat. Vid S.a. Maria kyrka hittade vi ett ställe som hette Hjalmars kök. Det såg mysigt ut och namnet var lite kul så vi gick in. Där åt vi gravad lax och dillstuvad potatis. Mmmmm... Till kaffet tog vi sjukt dyra chokladbitar. 18: - för en liten pralin!!

Vid hotellet finns puben Bishop Arms så vi styrde stegen dit. Jag är ingen nattklubbsmänniska. Jag trivs bättre på en pub med en öl framför mig. Man blir nog sådan när man växer upp med "Hem till gården" på TV...

Vi beställde varsin liten Guinness och sate oss för att kolla in lite folk. Tänk nu på att jag är en småbarnsförälder. Det är inte ofta jag ser nya ansikten så det är ganska underhållande att bara kolla in andra. Inga dyra nöjen precis, bara priset av lite Guinness.  

Det blev lite Irish Coffey också innan vi trötta och nöjda stupade i säng.



På hotell finns det mycket småförpackningar. Här ser ni några. Det är rakset, badmössa(!), nagelfil och tops, och syetui. Det fanns även schampo, balsam, lotion, tandborste med en liiiiten tub tandkräm och en skoputsargrej. Naturligtvis tog jag med lite hem. Det hör till när man ligger på hotell...

Hotellfrukosten var precis så god som jag hoppades på. Vi åt så det stod ut genom öronen och det blev den sedvanliga croissanten till kaffet.

Någon öresundsresa brydde vi oss inte om utan vi åkte till Höganäs istället. Där shoppade vi lite glas och ännu en muminmugg till min samling. Vi fortsatte mot Mölle, by the sea och vidare mot Kullens fyr. Har ni inte varit där tidigare så rekommenderar jag ett besök. Det är vacker natur och fyren ligger på en hög klippa med ett brusande hav nedanför. Spelar ni golf bör ni verkligen åga dit! Det var en helt sanslöst fin golfbana på vägen till fyren.



Nu började längtan efter barnen göra sig påmind så vi tog närmsta vägen hem. Det blev bara en avstickare till Hannabad utanför Markaryd för att kolla in min farmors gamla sommarstuga. Den nye ägaren har ändrat en del men det är fint och i ordning.

Det kändes väldigt skönt att sitta med barnen i knäet på kvällen. Men en sådan här tripp lite då och då är välbehövligt för oss med småbarn!


RSS 2.0